Både i Hinduismen og i Buddhismen hører vi snakk om karma, men hva er egentlig dette? Ordet karma betyr handling, og slik som jeg har forstått det betyr det i religiøs sammenheng at de gode og onde handlingene en gjør har innvikning senere i livet eller i neste liv.
Slik som jeg har forstått det er karma en måte for å forklare menneskets skjebne. Gjør man gode handlinger får man en god karma, mens gjør man dårlige får man en dårlig karma. Resultatet av karmaen en har oppbygd, er med å bestemme hvilken skapning en skal gjenfødes til, hvilke egenskaper en skal ha, om man er rik eller fattig osv. Det beste er å bli gjenfødd til et mennesket. For i denne skikkelsen, og bare i denne, kan man komme ut av livets omløp der en blir straffet med veig gjenfødelse, og oppnå nirvana. Buddhistene emner nemlig at å leve er en lidelse.
Buddhistene og Hinduene mener på grunnlag av Karma at det ikke finnes noen ufortjente gleder eller lidelser i verden. Alt er bygd på et rettferdig system som går på om man har oppbygd en god eller dårlig karma i det forrige liv. Men alikevel er det ikke slik at ingen hjelper de fattige, for selv om de mener at de er skyld i det selv, hjelper de rike de fattige slik at de rike skal få en god karma fordi de har gjort gode handlinger.
På http://www.buddhistforbundet.no/karma.shtml står det:
Buddha oppfordret munkene til alltid å huske på ti ting, disse står i Dasadhammasutta. En av disse refleksjonene er å påminne seg selv om at:
Jeg er min karmas eier, karma er min arv, født av karma, og med karma som slektning, lever jeg opprettholdt av karma. Og den karma jeg skal gjøre, god eller dårlig, den skal jeg bli arvtager til.
2 kommentarer:
dette var bra. Fint at du har med at dette gjelder hiduismen og buddhismen, noe som viser en sammenheng mellom disse religionene. dette kan være til god hjelp for andre:)
interessant! ein ser at i buddhismen må ein tenkja over sine eigne handlingar fordi det er det som avgjer framtida.. tenk viss alle hadde gjort dette like mykje som buddhistane?
Legg inn en kommentar