torsdag 23. oktober 2008

Er Buddah en gud?

Gudene i Buddhismen er en del av samsara. Det vil si at et menneske, et dyr, en blomst osv. kan bli gjenfødd til en gud og en gud kan bli gjennfødd som en annen skapning. Når en ser på dette forstår an kanskje at gudene ikke er det viktigste i buddhismen, men tro meg, de har nok av dem. De har guder for alt, en man kan be til viss en vil ha fikslykke, mens en annen må en be om hjelp viss en trenger hjelp emd økononomien, og sån forsetter det.

Buddah derimot det var i begynnelsen en helt vanelig person. Hans navn var egentlig Siddharta og han var sønn av en mektig mann. Noe som vil si at han vokste opp i overflod og luksus. Det gikk en spådom om at Siddharta enten kom til å bli en verdenshersker eller en vismann som forsaket verden. Han kom til å bli en vismann viss han fikk oppleve nøden og lidelsen i verden. Faren ville jo helst at sønnen skulle bli en mektig hersker og gjorde alt han kunne for å hindre Siddharta i å oppleve nøden og lidelsen. Men en dag snek Siddharta seg ut av palasse, da fikk han se en olding, en syk mann og et råtnende liv. Siddharta var hindu, og etter han hadde sett dette fikk han øye på en asket, i asketens annsikt oppdagen Sidharta et lykkelig ansiktsuttrykk. Han begynnte å tenke seg om og etter hvert fant han ut at rundt om i hele verden finnes det alderdom, sykdom og død.

En natt bestemte Siddharta seg for å snike seg ut av slottet. Uten å ta farvel med konen og sønnen la han i veg på en reise som skulle vise seg å være grunnlaget for en ny religion Han prøvde meditasjon og yoga, til slutt ble han til og med en askese, men ingenting hjalp han i å finne det han søkte.

Det siste han kom på var å prøve en stille og dyp meditasjon. Etter flere dagers og netters meditasjon fikk han det han søkte. Siddharta var nå blitt en buddha, altså en som har våkner, en som er blitt opplyst, den første til å oppnå nirvana...

Buddah blir sett på som menneskets veiviser og læer, i Mahayana blir han også sett på som guds sendebud. Men han er ingen gud, for som jeg sa tidligere er gudene også fanget i samsara. Buddah ha altså komt seg utenfor denne "sikelen", komt seg vekk fa alle lidelse som livet fører med seg. Buddah var ble dermed skaperen av Buddhismen, og ideale for alle budhister. Det og oppnå nirvana er alle buddhisters mening med livet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg synes du har forklart dette kjempebra! Lærte mye nå - takk! Du skriver på en ryddig og oversiktlig måte, noe som gjør teksten kjekk å lese:)